0 Общо (0)

Архитектурата SWAMP на MIT за многоядрени процесори

През последните 10 години компютърните процесори стават все по-бързи предимно  използвайки повече ядра отколкото да повишават индивидуалната си скорост. По този начин нашите компютри и смартфони стават по-енергоефективни, но за сметка на това става все по-трудно да се пишат програми които пълноценно да се възползват от хардуера им.

swarm_mitНовият дизайн SWAMP  за многоядрени  чипове разработен от Масачузетския технологичен институт може да освободи пълната мощ на паралелните процесори и да ги направи до 75 пъти по-бързи използвайки само фрагмент от код добавен от програмистите.

Swamp е 64-ядрен чип, който включва вериги за едновременно изпълняване и приоритизиране на задачи, и по прост и ефективен начин премахва тежестта за софтуерните разработчици. Чипа е разработен от професор Даниел Санчес и екипа му.

Технологията има две предимства пред обикновените многоядрени процесори. Първото е, че Swamp поддържа ефективно малки задачи от рода на десетки инструкции, докато сегашните процесори имат нужда от хиляди и дори повече инструкции за да работят ефикасно.

Второто предимство е че Swarm автоматично подрежда приоритетите на задачите, т.е.  има глобална подредба. Това е много полезно относно конфликтите при достъп до еднакви данни на паралелно работещите функции на програмите. Ако конфликтите нараснат, то те се разрешават автоматично. Например, ако задача с нисък приоритет обработва данни които на по-късен етап трябва да бъдат достъпни за задача от висок приоритет, стойността на данните се връща временно обратно и това позволява критичните задачи да бъдат изпълнени по-бързо. Казано по-просто това означава, че Swarm се справя с пъти по-бързо от сегашните процесори, без да се налага да се пише специален сложен софтуер, което до сега беше сериозна пречка за производителите да продължат да увеличават ядрата на процесорите.swarm_mit_2

Swarm може да е решението за хардуерните производители и да проправи пътя към производството на процесори с огромен брой ядра за масова употреба. Разработчиците на проекта са обнадеждени и в момента работят да направят Swarm още по-ефективен като намалят движенията на данните и изследват нови програмни модели.

Коментирай