0 Общо (0)

computermarket.bg

Онлайн магазин за лаптопи, таблети, компютри и компоненти.

 • Ценови оферти за новите дънни платки за платформата Intel LGA2066

  Партньорите на корпорацията Intel започнаха да приемат предварителните поръчки за закупуването на процесорите Kaby Lake-X и Skylake-X с LGA2066 сокет. Заедно с новите чипове много ритейлъри започнаха да приемат предварителните поръчки и за съответните дънни платки, съчетаващи новото процесорно гнездо и чипсета Intel X299. Свои дъна за новата HEDT платформа предложиха производителите ASUS, ASRock, Gigabyte и MSI. Появиха се и цените на тези дънни платки.

  ASUS Prime—X299 Deluxe

  • ASUS Prime—X299 Deluxe — $490;
  • ASUS ROG STRIX X299—E Gaming — $350;
  • ASUS TUF X299 Mark 1 — $340;
  • ASUS Prime—X299 A — $310;
  • ASUS TUF X299 Mark 2 — $260.

  ASRock FATAL1TY Professional Gaming i9
  • ASRock FATAL1TY Professional Gaming i9 — $400;
  • ASRock X299 Taichi — $300;
  • ASRock FATAL1TY Gaming X299 K6 — $260;
  • ASRock X299 Killer SLI/AC — $230.

   Gigabyte Aorus X299 Gaming 9
  • Gigabyte Aorus X299 Gaming 9 — $500;
  • Gigabyte Aorus X299 Gaming 7 — $400;
  • Gigabyte Aorus Gaming 3 — $280.

  MSI X299 Gaming M7 ACK
  • MSI X299 Gaming M7 ACK — $400;
  • MSI X299 Gaming Pro Carbon AC — $360;
  • MSI X299 Gaming Pro Carbon — $340;
  • MSI X299 Tomahawk — $280;
  • MSI X299 Tomahawk Arctic — $325;
  • MSI X299 SLI Plus — $260;
  • MSI X299M Gaming Pro Carbon AC — $325;
  • MSI X299M—A Pro — $230.
  Да напомним, че масовите продажби на процесорите Intel Kaby Lake-X и Skylake-X заедно с дънните платки с LGA2066 сокет, стартират следващия вторник – на 26 юни.

  Информация от kaldata.com

 • CES 2017 в снимки

  Сървър с водно охлаждане или аквариум със сървър.

  Razer и тяхният лаптоп с 3 монитора.

 • Lenovo Air 13 Pro – представяне

  Съревнованието на китайските компании с  Apple в областта на смартфоните, вече навлиза и в областта на преносимите компютри.

  Lenovo-Air-13-Pro-1

  Ден след като Xiaomi представи подобния на MacBook Air лаптоп наречен Mi Notebook Air, Lenovo представи своя Lenovo Air 13 Pro.

  Лаптопът на Lenovo има почти същите характеристики като този на Xiaomi  и е на същата цена с конкурента си.

  Lenovo-Air-13-Pro-3

  Ето и  характеристики на устройството: 256 GB SSD  или 512 GB SSD памет за съхранение, 13.3 инчов IPS Full HD екран,  процесор Intel Skylake Core i5 или Core i7. Оперативната памет е 4 GB  или 8 GB RAM, като за графиката се е погрижила 2 гигабайтовата  видео карта Nvidia GeForce GTX940MX GDDR5. Включен е сензор за пръстови отпечатъци, USB 3.0 и USB Type-C портове, 3.5 мм аудио вход, както и високоговорители JBL от високо качество. Лаптопът е тънък едва 1.48 см и тежи 1.29 кг, за сравнение MacBook Air e 1.7 см и тежи 1.35 кг. За операционна система на машината е избран 64-битов Windows 10.

  Lenovo-Air-13-Pro-2

  Предварителните поръчки за базовата версия се приемат на цена от 750 американски долара.

 • Как да превърнем iphone-a си в лазерна показалка или лазерна рулетка

  ipin-mobile-laser-presenter1

  iPin  е първата компания която използва входа на мобилният  телефон  за слушалки или порта за зареждане като вход за компактна лазерна показалка. Компанията пуска още по-полезен продукт от тази година на пазара, който може да превърне Iphone-а в лазерна ролетка.

  ipin-mobile-laser-presenter2

  Нека разгледаме какво представлява предишният продукт на компанията. IPin Laser е професионален лазерен показалец, които може да се добави към вашият мобилен телефон.  Устройството е подходящо за презентации в работата, за училища и други поводи., то просто се пъха във входа на слушалките и с лесно за използване приложение превръща телефона ви в показалка, която освен всичко е и енергоспестяваща. Продукта се предлага в два различни варианта: за Iphone и за Android устройства.

  iPin-Spatial-Ruler2iPin-Spatial-Ruler1

  За разлика от него новият продукт на iPin е съвместим само с устройствата на Apple. IPin Spatial Ruler превръща Iphone-а ви бързо в инструмент за измерване. Той е дотолкова усъвършенстван, че не се налага да се калибрира и дава прецизен резултат при всяко измерване. Джаджата може постоянно да стои във входа на слушалките без да рефлектира на функциите на телефона, благодарение на патентованата технология "hybrid earphone plug" .

  iPin-Spatial-Ruler3

  С приложението iPin Ruler App може да се запази измерването, да се сподели с приятели или да се преизчисли. При споделяне от отсрещната страна човекът ще има възможност не само да види резултатите, но и да измери други обекти в същата картина изпратена със замерването. Съществува и иновативната възможност да се “снима първо и измерва после”.

  iPin-Ruler-App

  Как работи самото устройство е представено във видеото по-долу:

  Очаква се продуктите или подобни такива да бъдат предложени скоро и от Computer market !!!

 • Архитектурата SWAMP на MIT за многоядрени процесори

  През последните 10 години компютърните процесори стават все по-бързи предимно  използвайки повече ядра отколкото да повишават индивидуалната си скорост. По този начин нашите компютри и смартфони стават по-енергоефективни, но за сметка на това става все по-трудно да се пишат програми които пълноценно да се възползват от хардуера им.

  swarm_mitНовият дизайн SWAMP  за многоядрени  чипове разработен от Масачузетския технологичен институт може да освободи пълната мощ на паралелните процесори и да ги направи до 75 пъти по-бързи използвайки само фрагмент от код добавен от програмистите.

  Swamp е 64-ядрен чип, който включва вериги за едновременно изпълняване и приоритизиране на задачи, и по прост и ефективен начин премахва тежестта за софтуерните разработчици. Чипа е разработен от професор Даниел Санчес и екипа му.

  Технологията има две предимства пред обикновените многоядрени процесори. Първото е, че Swamp поддържа ефективно малки задачи от рода на десетки инструкции, докато сегашните процесори имат нужда от хиляди и дори повече инструкции за да работят ефикасно.

  Второто предимство е че Swarm автоматично подрежда приоритетите на задачите, т.е.  има глобална подредба. Това е много полезно относно конфликтите при достъп до еднакви данни на паралелно работещите функции на програмите. Ако конфликтите нараснат, то те се разрешават автоматично. Например, ако задача с нисък приоритет обработва данни които на по-късен етап трябва да бъдат достъпни за задача от висок приоритет, стойността на данните се връща временно обратно и това позволява критичните задачи да бъдат изпълнени по-бързо. Казано по-просто това означава, че Swarm се справя с пъти по-бързо от сегашните процесори, без да се налага да се пише специален сложен софтуер, което до сега беше сериозна пречка за производителите да продължат да увеличават ядрата на процесорите.swarm_mit_2

  Swarm може да е решението за хардуерните производители и да проправи пътя към производството на процесори с огромен брой ядра за масова употреба. Разработчиците на проекта са обнадеждени и в момента работят да направят Swarm още по-ефективен като намалят движенията на данните и изследват нови програмни модели.

 • NVIDIA GEFORCE GTX 1080 – кратко ревю

  Новата видеокарта на NVIDIA GEFORCE GTX 1080 е на пазара от края на месец май.

  GTX-1080

  Картата е изградена по новата Pascal GP104 архитектура с 16-nm процес, като цената за стандартната версия е от порядъка на 599 американски долара и 699 долара за Founders Edition.

  Както е известно GTX 1080 е най-бързата графична карта с единично GPU, но нека видим какво означава това:

  GTX-1080-3

  Новото GPU на GTX 1080 е GP104 и с размер от 314 кв. мм, използва само 180 вата енергия, има 2560 FP32 Cuda ядра, 7.2 милиарда  транзистора и има значително превъзходство над предишното поколение GTX Titan X. Честотите на които работи картата са впечатляващите 1607 MHz в нормален режим и 1733 MHz в Boost режим. При Overclock честотата която демонстрират от NVIDIA е 2,1 GHz.

  GTX-1080-2

  Паметта която се използва при NVIDIA GEFORCE GTX 1080 е също нова, а именно GDDR5X RAM. GDDR5X е еволюирал стандарт на GDDR5, който се характеризира с по-висока трансферна скорост на пин от 14 GT/s в сравнение с 10 GT/s за GDDR5. Имайки  предвид 256 битовата шина на теория пропускателната способност на паметта е 320 Gb/s, което е значително подобрение спрямо 224 Gb/s на GTX 980, но значително изостава спрямо 512 GB/s на Radeon R9 Fury.

  GDDR5X

  Друго подобрение е в това на компресията на цвета. Новите алгоритми за делта-компресия на цвета които внася архитектурата Pascal. Делта-компресията се състои в това да се открие групата от съседни пиксели  които леко се отличават по цвят и цвета им да се кодира във вид на опорни стойности, като ги премахва от последната стойност. Тук се появява алгоритъма 4:1 и комбинирания режим 8:1, като се осигурява по този начин осемкратна компресия на данните.

  color-GTX-1080

  Да обобщим, че новият флагман на NVIDIA няма никакви недостатъци от гледна точка на потребителя. GeForce GTX 1080 е един от най-успешните продукти на NVIDIA  за последните години,  който вдига високо летвата за всички конкуренти и фенове.

 • Новият гейминг звяр на ASUS - ROG GT51

  asus-gt51-2ROG GT51 е създаден от ASUS Republic of gamers за екстремно игрово преживяване. Той има агресивен дизайн с елементи вдъхновени от боен изтребител, включващ светещ вход за охлаждане който прилича на турбина на самолет, LED ефекти по шасито, както и осветеното “око” - лого на ROG марката. Под капака машината се отличава освен с най-новият и мощен хардуер и със специален охлаждащ дизайн с двойна течна охладителна система и въздушни канали. ROG GT51 е в най-високият геймърски клас от сегмента на настолните компютри. Създаден е да привлече геймърите които търсят агресивно изглеждащ настолен компютър с изключителна производителност, подобрена енергийна ефективност и ниско ниво на шум.

  asus-gt51-1

  Топ конфигурацията на ASUS ROG GT51 включва  Intel Core i7-6700K (4.0GHz, 8MB cache) процесор, 64GB DDR4 RAM памет на 2,800MHz, две видеокарти NVIDIA GeForce GTX Titan X in SLI, както и памет за съхранение 512GB PCIe SSD плюс 2TB HDD 7,200RPM. Цената на този звяр ще бъде от порядъка на 7500 сингапурски долара. По-ниските конфигурации са със същия процесор, но 32GB DDR4 RAM на 2,400MHz, както и с две или една видеокарта NVIDIA GeForce GTX 980 и 512GB PCIe SSD плюс 2TB HDD 7,200RPM. Цените са съответно 4500 и 3500 ситгапурски долара. Всички модели вървят с безплатни мишка и клавиатура, като най-високия модел от 7500S$ идва с ASUS 4K ROG G-Sync monitor, чиято цена закупен отделно е от порядъка на 1459 долара. Същият монитор ще бъде с 730 долара отстъпка ако закупите средния клас ROG GT51 от 4500 долара.

  asus-gt51-4

  Имайки предвид че от Nvidia представиха Pascal базираните GeForce GTX 1070 и 1080 видеокарти, тези в ROG GT51 се превърнаха в такива от предпоследно поколение. Те са си все още зверове по отношение на представянето си, но е един вид малко странно нов настолен компютър от най-висок клас да идва с предпоследното поколение видеокарти. Това се подсилва и от факта, че новите графични карти на Nvidia са по-мощни и по-евтини от Titan X. Засега от ASUS не дават индикации кога планират да обновят GT51 с новите GeForce GTX 1070 и 1080, но е логично да очакваме подобно допълнение.

  asus-gt51-3

 • Atom AR2 – първият охранителен робот

  Първата по рода си изкуствено интелигентна роботизирана камера ICamPro AR2 на холандската фирма Amaryllo International  спечели златен медал на изложението Computex в Тайван. Камерата е наистина уникална – напълно безжичен продукт който може да се инсталира за минути във фасонката за осветление.

  ATOM-AR2-1

  Предлагащо различни свойства и подобни на човешките сетива устройството ще охранява дома ви, както и ще ви предложи комфорт и забавление.  ICamPro AR2 е способно да чува, вижда и усеща, както и проследява движенията (дори при пълен мрак) и всичко това докато ви информира за това в реално време.  То може дори да говори на нарушителите, предупреждавайки ги да напуснат охраняваната зона. А когато сте си у дома може да освети стаята и да ви пусне музика за забавление.

  Atom AR2 има и сензори за автоматично проследяване, както и такива за топлина – така че нарушителите няма как да се промъкнат. То включва платен достъп до cloud сървър където можете да съхранявате видео, има и възможност да ги съхраните на MIcroSD карта или локален сървър свързан с мрежата.

  ATOM-AR2-4

  Спецификации:

  • Поддръжка на E26 или Е27 фасонка за осветително тяло
  • 1980 х 1080 Full HD резолюция
  • Разпознаване на лице – алармиране, 10-секундна видео аларма, моментално изпращане на кратко видео/снимка/текст
  • Връзка с услугите на Google
  • 256-битово криптиране
  • Възможност за активни/блокирани зони
  • Хронология на събитията
  • Дистанционна панорама/накланяне/приближаване
  • Двупосочна аудио връзка в реално време
  • Часовник
  • Интелигентна мрежа от сензори за движение
  • 3-степенен аудио сензор
  • Предупредителна светлина за нарушители
  • Професионално дневно/нощно наблюдение
  • Вградени два по два Wi-Fi 802.11 b/g/n
  • Поддръжка на 32 GB micro SD карта/ NAS/ безплатен 24-часов cloud
  • 30 или 365 дневна поддръжка от Amaryllo

  ATOM-AR2-2

  Моделът ще бъде наличен до края на годината, като цената все още не е уточнена. Предишният модел Atom се продава на цена от 300 американски долара.

 • Умен тестер за алкохол

  Тайванската компания Coasia Microelectronics Corp бе наградена със златен медал от IF Design на изложението Computex 2016  за своят иновативен Air Mentor Smart Alcohol Tester.smart alcohol tester 3

  Устройството представлява персонален тестер за алкохол  за модерния човек  и е лесен и бърз начин да установите концентрацията на алкохол в дъха си.smart alcohol tester 4

  Smart Alcohol Tester е компактен с красив дизайн и може да се носи както на врата като модерен аксесоар така и като ключодържател в джоба.smart alcohol tester 2

  В Google Play за Android и в Itunes  за iphone можете да намерите приложението за тестера което ще свърже вашият смартфон или таблет с устройството чрез Bluetooth. Smart Alcohol Tester ще ви даде напътствия как да направите точно измерване и ще анализира какво време ви трябва за да бъде показанието на алкохол в дъха ви нула.smart alchol tester 6

   

 • Computex 2016 в Тайван

  В началото на този месец започна едно от най-големите технологични шоута в света Computex в Тайван. За разлика от изложенията Mobile World Congress в Барселона, както и Las Vegas Consumer Electronics Show това изложение е най-вече в сферата на компютрите, като най-големите имена в индустрията представят последните си лаптопи, процесори, настолни компютри и прочие.

  computex 2016

  Ето и какви продукти представят компаниите:

  Intel:

  Intel представи своите първи 10-ядрени процесори за десктоп компютри Intel Core i7 Extreme Editionq предназначени най-вече за VR и 4K геймъри. 35% увеличение на core i7 broadwellпроизводителността предлага новия Core i7-6950X произведен по технологията Broadwell в сравнение със старият Haswell базиран Intel Core i7-6960X, както е и с 25% по-бърз по отношение на игрите и 4К видео обработката.

  От компанията също така разкриха и новият сървърен процесор Skylake Xeon E3-1500 v5 създаден за подобряване на работата с видео и мултимедия на сървърните доставчици.

  AMD:

  AMD представи нови (APU) мобилни хибридни процесори от седмо поколение FX за които от компанията твърдят, че са с 56% по-бързи от предишната серия.  AMD сравнява своите AMD 7th A12хибридни процесори с най-бързия чип на конкурента Intel Core i7 и твърдят, че техните продукти осигуряват над  50% преимущество по отношение на изчислителната мощ  и графиката. Компанията представи и графичната карта Radeon RX 480, която идва с 4 GB или 8 GB GDDR памет и e предназначена  да захранва машини поддържащи VR (виртуална реалност), като Oculus Rift и HTC Vibe .

   

  ARM:

  Базирания в Кембридж дизайнер на чипове показа своите последни модели мобилни процесори. armПредставен бе новият Cortex-A73 процесор заедно с графичния процесор Mali
  G71, които се очакват да присъстват в по-голямата част от смартфоните съвместими с VR (виртуална реалност)  през  2017 година

   

  Qualcomm:

  Qualcomm представи процесора за нисък клас фитнес тракери и умни часовници snapdragon wear 1100Snapdragon 1100. Чипът е фокусиран върху основните функции – да осигури дълъг живот на батерията, умни сензори, сигурна локализация и “винаги свързано” преживяване.

   

   

  Microsoft:


  VR(виртуална реалност)  e един от основните акценти на Computex тази година, така че и Microsoft използва изложението да представи Windows Holographic – платформа която е windows holoсмесица между VR(виртуална реалност)  и AR (аугментирана реалност – комбинация от виртуална и реална среда). Платформата ще бъде вградена в Windows 10 и ще даде възможност на производителите на устройства, приложения, очила и компютри за смесена реалност(VR или AR), както и на софтуерните разработчици да взаимодействат заедно, а не да са отделени един от друг както е до момента.

  Microsoft също така обяви и партньорството си с китайският производител на телефони Xiaomi, което ще позволи на китайците да продават бъдещите си Android  устройства с преинсталирани Skype и Office.

  ASUS:

  ASUS е представил няколко неща досега, първото от които е първият автоматизиран иконом на компанията  Zenbo.asus zenbo Роботът освен, че е очарователен  е създаден да контролира умните домашни уреди, да помага с домакинската работа и да бъде роботизиран асистент. Zenbo е с вградена технология за разпознаване на гласа и можете да му кажете да пусне музика или филм,  или пък да направи видео обаждане.

  Следващият продукт е лаптопа ZenBook 3. Ултарбука с процесор на Intel e с дебелина едва 11.9 мм и има 12.5 инчов Full HD екран, до 16 GB оперативна памет и USB type-C  свързаност.

  ASUS също така представи и Transformer 3 Pro. Устройството влиза в пряка конкуренция с Surface Pro 4 на Microsoft със своите 12.6 инча, Intel Core i7 процесор, 2880x1920 резолюция и 8.35 мм шаси.

  Dell:

  Dell представи първото в света 17-инчово 2 в 1 устройство Inspiron 17 7000.
  Устройството е с 6-то поколение Intel Skylake процесор, DDR4 RAM, USB Type-C свързаност и аудио софтуер Standart Waves Maxx Audio Pro и инфрачервена предна камера. Компанията представи и няколко 15, 13 и 11 инчови устройства с Windows 10, включително Dell 11 3000 hybrid струващ 249 долара.Inspiron 17 7778 Starlord B - Touch

Продукти 1 до 10 от общо 20